Taara – Innovaatio Taukoon, käden ulottuvilla

Syksyllä 2022 perustettu Taara mobility Oy sai alkunsa Albert Kaikkosen (kuvassa), intohimoisen kiipeilijän ja rakennusalalla toimineen luovan visionäärin, henkilökohtaisesta tarpeesta. ”Kiipeilyssä kädet ja käsivarret ovat kovilla. Vuonna 2019 kärsin pahasta golfkyynärpää-vaivasta ja etsin keinoja sen kuntouttamiseen. Olen aina käyttänyt oheisharjoituksissa perinteistä jumppakeppiä ja huomasin ranteiden liikesuuntaharjoitteista olevan apua. Lisäsin jumppakeppiin painoa, jolloin harjoitteiden tekeminen muuttui enemmän vastukselliseksi.” Painon lisääminen keppiin teki harjoitteista tehokkaampia, ja tästä oivalluksesta syntyi idea innovatiiviselle tuotteelle, Taaralle. Taarasta on sekä painollinen että painoton versio. Muotoilukokeilujen kautta Kaikkonen löysi Taaralle tyylikkään säilytystavan, jotta sitä voidaan pitää esillä ja lähellä käyttäjää.

Kaikkonen havaitsi myös markkinoilla olleen aukon vastaavalle tuotteelle, ja erityisesti taukoliikunnan kasvava tarve tuki yritysidean kehittymistä. ”Nimi, Taara, tulee siitä, kun kättä siirretään kepin pinnalla ja näin säädetään painon vastusta yhden käden harjoituksessa, eli ikään kuin taarataan painoa pois.” Taaralla voidaan tehdä niin yhden kuin kahden käden monipuolisia harjoitteita.

Innovatiivinen tuotekehitys ja yhteistyö kampuksella

Tuotekehityksen ja suunnittelun alueella Taara on hyödyntänyt laajasti LAB-ammattikorkeakoulun tarjoamia resursseja ja mahdollisuutta opiskelijaharjoitteluihin. Kynnys harjoittelijoiden integroimiseen kasvuyrityksen toimintaan on ollut matala, StartHubin tarjotessa koko tiimille työskentelytilat, edesauttaen jatkuvaa innovaatiota ja kehitystä. Yhteistyö on kattanut useita aloja, kuten UI/UX-suunnittelua, fysioterapiaa sekä tieto- ja viestintätekniikkaa. Tärkeänä osana kehitystyötä on ollut myös Lahden kaupungin TKI-seteli ja LAB Paja -hanke, joka on mahdollistanut prototyyppien valmistuksen. ”StartHubin yhteisön tuki ja yrittäjäkollegoiden tarjoama sparraus ovat olleet korvaamattomia yksinyrittäjän arjessa. Lisäksi mentorointi ja alkuvaiheen kiihdytysohjelmat ovat olleet tärkeä osa yritysidean ja toiminnan kehittymistä.”

Kaupallistamisvaiheesta myyntiin 

Kaikkonen on kehittänyt ainutlaatuisen tuotteen, jossa yhdistyy design-kalusteen viehättävyys ja urheiluvälineen funktionaalisuus. Tulevaisuudessa tuotteiden rinnalle tulee sovellus, josta löytyy toiminnallisia harjoituksia mm. taukoliikuntaan, liikkuvuuden parantamiseen sekä kuntoutukseen. Yritys on suojannut tuotteitaan muotoilun mallisuojalla, ja tällä hetkellä yrittäjä keskittyy rahoituksen varmistamiseen tuotteen teollisen valmistamisen aloittamiseksi ja sovelluskehityksen jatkamiseksi. Kaikkonen hakee myös yhtiöönsä sijoittajaa.

”Taara on suunnattu yritys- ja kotikäyttöön, fysioterapeuteille työvälineeksi sekä urheilijoille kehonhuolto- ja treenivälineeksi. Taaran missiona on pitää huolta ihmisten toimintakyvystä riippumatta siitä ovatko he vapaalla vai töissä”, summaa Kaikkonen.

Tulevaisuuden näkymät

StartHubin jäsenyys päättyy toukokuun lopussa, ja Kaikkonen sekä Taara ovat valmiita uuden askeleen ottamiseen, mm. oman toimitilan löytämiseksi. ”Yrityksen tulevaisuuden tavoitteet keskittyvät kasvuun ja markkinoiden laajentamiseen. Kantavana arvona on parantaa ihmisten hyvinvointia heidän oman toimintakyvyn parannuksen kautta”, taustoittaa Kaikkonen. Perustajan suurimmat unelmat eivät rajoitu pelkästään yrityksen menestykseen, vaan myös elämysten saamiseen kiipeilyn parissa niin lähimetsissä kotimaassa kuin ulkomailla.

Taara esimerkkinä osoittaa, kuinka yhden visionäärisen yrittäjän ideasta voi kasvaa innovatiivinen yritys, joka tuo merkittävää lisäarvoa tulevaisuudessa sekä kuluttajille että yrityksille ihmisten toimintakyvyn parantamisen kautta.

Kiinnostuitko? Albert Kaikkonen etsii nyt osakkaita Taara mobility Oy:hyn, tarjoten ainutlaatuisen tilaisuuden olla mukana innovatiivisessa ja kasvavassa yrityksessä. Lisätietoja on saatavilla yrityksen verkkosivuilla.

 

Starthubille tehtiin testaus etäohjattavasta näytöstä taukoliikunta sisällöllä. Kuvassa myös yksilö- ja ryhmäteline Taaroilla