Startup-yritysten toimintaympäristö kehittyy: Lahden alueelle FiBAN alue-enkeli

Taskussa tuhannen taalan startup-idea, tukena startup-yhteisö, mentori ja sparraajat, mutta se tärkein eli rahoitus puuttuu. Keneen kasvuyrittäjä ottaa yhteyttä tai mitkä keinot auttavat häntä? ”Ensin käytetään FFF-kortti, kuten on tapana sanoa”, aloittaa Lahden alueelle juuri valittu FiBAN alue-enkeli Jari Puranen jatkaen: ”Ironisesti Friends, Fools & Family, eli yleensä yrittäjän omien rahojen jälkeen yritystä lähtee tukemaan lähipiiri, ja vasta sen jälkeen enkelisijoittajat.”

FiBAN on suomalainen enkelisijoittajien voittoa tavoittelematon yhteisö Finnish Business Angels Network, jolla on jäseniä tällä hetkellä lähes 700. ”Itselle tärkeintä FiBANin jäsenenä on saada ensikäden tietoa rahoitusta hakevista startupeista, ja pääsy mukaan pitchaus-tilaisuuksiin. Sen lisäksi Fiban kouluttaa jäsenverkostoaan, tuottaen piensijoittajille arvokasta tietoa vakiintuneista toimintamalleista ja hyvistä käytänteistä. Itse arvostan suuresti ajatusten vaihtoa ja suhteita jäsenverkostoon.”

Jari Purasen tausta on ohjelmistoalalla, kunnes vuonna 2015 hän lopulta jäi pois oman yrityksensä toiminnasta myytyään sen jo tätä aiemmin osaksi Kemppi konsernia. ”Siinä kohtaa päätin, että haluan siirtää osaamiseni muiden avuksi sekä alkaa sijoittamaan varhaisen vaiheen startupeihin. Aloin kuvainnollisesti pelata aikuisten Monopolia, jotta hyvät ideat eivät jäisi pöytälaatikoihin ilman tukea ja rahoitusta.” Puranen ei ollut ajatuksensa kanssa yksin, ja hyvin pian hän oli perustamassa oman juuri perustetun sijoitusyhtiönsä lisäksi myös Startup Lions sijoitusyhtiötä, joka kohdentaa sijoituksia niin ikään varhaisen vaiheen startupeihin. ”Meillä on tällä hetkellä 12 kohdeyritystä, ja noin 140 sijoittajaa. Osakkaidemme sijoitussummat ovat tyypillisesti 5 000 – 50 000 € suuruusluokassa. FiBAN jäsenkunnassa vastaavasti keskimääräinen sijoitus yhteen yksittäiseen startuppiin on noin 20 000 € yhtä rahoituskierrosta kohden. Tämä on maailman mittapuulla pientä, mutta erittäin tärkeää. Tunnistan, että Suomessa on iso aukko 100 000 – 300 000 € sijoitusvaiheen rahoittajissa, ja siihen mekin omalta osaltamme pyrimme tarjoamaan omat ratkaisumme.”

Venture Capital -yhtiöt lähtevät mukaan tyypillisesti vasta vähintään 500 000 € rahoituskierroksiin. Siinä kohtaa yrityksellä täytyy olla esitettävissä isoa kansainvälistä potentiaalia, ensimmäisiä asiakkaita ja kasvavaa liikevaihtoa. ”Pitää myös muistaa, että tälle meidän enkelisijoittajien yhteisö FiBANillekin rahoitushakemuksen lähettäneistä vain noin 2 % saa rahoituksen, eli vain joka 50.”, taustoittaa Puranen jatkaen: ”Myös näistä kymppitonnien enkelisijoituksista kilpailee varsin iso joukko startupeja. Tässä joukossa varsin moni potentiaalinen startup jää valitettavasti vielä sen rahoitettavuuskynnyksen taakse.”

Lahti startupien toimintaympäristönä kehittyy koko ajan, ja yksi merkittävin toimija on Lahden kaupungin, LAB ammattikorkeakoulun ja Iskun rahoittama StartHub yrityskiihdyttämö Mukkulan kampuksella. ”Meille on kaikki kaikessa auttaa kasvuyrittäjiä alkuun mm. mentoroinnin, tapahtumien, sparrauksen ja sijoittajakontaktien kautta”, kertoo StartHubin Growth Hacker Tanja Keskitalo jatkaen: ”Haluamme osoittaa valtakunnallisesti, että menestystarinoita kasvaa muuallakin kuin kehäkolmosen eteläpuolella. Toki mekin tiedämme FiBANin tilastot, jotka kertovat keskimäärin vain joka 20. startupin onnistuvan hyvin. Jos puhutaan Woltin kaltaisista menestystarinoista, sen onnistumissuhde muihin tarinoihin onkin jo luokkaa 1 : 5000 tai jopa 10 000. Tämä ei kuitenkaan vähennä uskoamme siihen, että oman idean eteenpäin viemisen riski kannattaa ottaa”.

Enkelisijoittaja löytää roolinsa tyypillisesti yrityksen hallituksesta. ”Kokonaiskuvan ja realiteettien ylläpitäminen, sekä erilaisten muiden rahoitusinstrumenttien löytäminen on enkelisijoittajien työtä. Enkeli on erinomainen apu itseensä uskovalle yrittäjälle, jolla on arkista sitkeyttä. Startupille asiat eivät tule helposti, ja epäonnistumista tulee sietää uskoen samalla, että se 38. kerta kyllä onnistuu ja ovet menestykseen avautuvat. Oikea-aikaisuus on kasvuyritykselle tärkeää, eli tuote tai palvelu tuodaan markkinoille juuri kysynnän hetkellä. Lisäksi yrittäjän pitää olla valmis antamaan itsestään, jakamaan tietoa, viemään kansainvälisille markkinoille ja mikä tärkeintä luopumaan lopulta yrityksestään. Startupin yksi tärkeimmistä targeteista (kohde) on kuitenkin menestyksellinen exit (yrityksen myynti)”, summaa Puranen.

Juuri nyt enkelisijoittajia kiinnostaa erityisesti SaaS-ohjelmistoratkaisut, well-tech (hyvinvointiteknologia) sekä energian ja kiertotalouden innovaatiot. ”Tavoitteenani alue-enkelinä on löytää lisää sijoittajia Lahden alueelta, sillä rooleja on monenlaisia. Mukaan pääsee suht´ matalalla kynnyksellä eli voi valita toimimisen yrityksen taustalla pienellä sijoituksella tai kuten itse rohkaisen ottamaan roolin esimerkiksi hallituksessa antaen omaa ammattitaitoaan. Aika on se merkittävin resurssi, jonka saa antaa sijoituksen lisäksi. Lisäksi suosittelen hajautusta eri yrityksiin, koska kuten startup-yrittämisessä, myös sijoittamisessa todennäköisesti ensimmäinen kerta ei onnistu. Startup työ on pitkäjänteistä, sekä epävarmuutta ja riskejä pitää sietää. Itse nostan aina yrittäjille, että viisi vuotta on oltava valmis panostamaan. Edes Suomea ei valloiteta vuodessa, eli liian kireät aikataulut kannattaa heittää romukoppaan. Enkelisijoittajaksi haluaville muistutan, että myös sijoitusyhtiöt (kuten Startup Lions) ja yhteisöt (kuten Fiban) auttavat. Silloin riskiä jakaa useampi, ja yritysideaa on arvioitu yhdessä.”

Sen lisäksi, että StartHub auttaa kasvuyrittäjiä, ja Puranen toimii alueen linkkinä sijoittamiseen, myös Lahden kaupunki aloittaa startup-selvitystyön toimintaympäristön kehittämiseksi. ”Meillä StartHubilla toivotaan myös isompien yritysten ottavan rohkeasti startup-yrittäjiä osaksi kehitystyötään, sillä startupit ovat ne, ketkä kehittävät kansallista toimimista nopeimmin. Lisäksi startup on lähtökohtaisesti aina mietitty kansainväliseen kasvuun, koska kotimaiset markkinat ovat lopulta pienet.”, päättää Keskitalo.

Järjestämme yhteistyössä FiBAN, Finnish Business Angels Network, kanssa tietoiskuaamiaisen päijäthämäläisille perheyhtiöille, yrittäjille ja sijoittamisesta kiinnostuneille henkilöille to 16.5. klo 8.30-10.00 StartHubin tiloissa Lahden korkeakoulukampuksella. Lue lisää ja rekisteröidy vieraaksi.

 

Jari Puranen Fiban alueenkeli enkelisijoittaja sijoittaminen startupsijoittaminen

Jari Puranen FiBAN alue-enkeli