MIDAS-expo tuo yli 40 hankkeen tulokset yritysten hyötykäyttöön

Tutkimus-, kehitys- ja innovaatio-, eli TKI-toiminta on muutakin kuin nimihirviö. Siinä nimensä mukaisesti tutkitaan, kokeillaan, testataan ja arvioidaan. Usein kehitystoiminta tapahtuu hankkeena, jonka kohde on yritys tai julkinen toimija.

– Hanke, joka sanana kuulostaa byrokratian multihuipentumalta, on lähtökohtaisesti julkisin varoin tuettu tai toteutettu TKI-toimenpide, jonka tarkoituksena on ratkaista ongelmia tai kehittää uutta tuotetta tai palvelua, ja myös tukea niiden käyttöönottoa, LABin TKI-asiantuntija Pasi Rantanen selventää.

– MIDAS-expon yksi keskeisimmistä lähtökohdista on se, että hyvin tehty työ jää valitettavan usein vain hankkeeseen osallistuvien tietoon ja käyttöön. Hanketulokset ansaitsisivat laajemmankin hyödyn, niillä voisi olla merkitystä myös laajemman piirin käytössä, MIDAS-hankkeen projektipäällikkö Aki Helminen jatkaa.

– MIDAS-expon avulla tarjoamme yrityksille yksinkertaisen keinon juuri tähän, hyötykäyttämään uusimmat kehitystyön tulokset.

Helminen ja Rantanen havahtuivat hankemaailman puutteeseen jo useampi vuosi sitten. Ensimmäinen MIDAS-expo järjestettiin keväällä 2022.

– Viime vuonna käytännössä testattiin konseptia. Joka toimi. Eroa ei oikeastaan tähän vuoteen ole missään muussa kuin tapahtuman kokoluokassa. Ja tämän jälkeen tähdätään kansainvälisyyteen. Tahtotila on, että MIDAS-exposta tulee pysyvä osa TKI-maailmaa, Rantanen kaavailee.

Messuosastoja, lavaohjelmaa ja Jussi Heikelä

MIDAS-expo järjestetään 15.2. LAB-ammattikorkeakoulun tiloissa klo 10–16. Samaan aikaan vieressä järjestetään myös jo perinteisempi DuuniExpo. Tapahtumat tukevatkin sujuvasti toisiaan. Molempiin sisäänpääsy on maksuton.

– MIDAS-expon puoli on painotettu etenkin yritysvieraille. Messualueella pääsee tutustumaan päättyvien ja käynnissä olevien hankkeiden, TKI-toimijoiden, oppilaitosten ja rahoittajien toimintaan. Päälavan ohjelma taas on jaettu tunnin osuuksiin neljän kattoteeman alle, projektipäällikkö Helminen avaa.

Teemoina toimivat tämän vuoden tapahtumassa kiertotalous, liiketalous, design ja hyvinvointi. Sekä messualue, että päälavan puheenvuorot on jaettu teemojen mukaan. Hanketulosten esittelyn lisäksi ääneen pääsevät myös yritykset. Keynotena kuullaan kokemuksia hanketoiminnan tarjoamista hyödyistä. Tapahtuman juontaa Jussi Heikelä.

– Perusytimessä kaikessa tässä on hanketulosten jakamisen lisäksi se, että kolme miljardia julkista rahaa käytetään, jotta suomalainen yrittäjyys toimisi paremmin, voitaisiin palkata työntekijöitä ja tehdä myös vientiä. Jos UPM ja Nokia voivat hyötyä näistä, miksei myös vaikkapa PK-yrittäjä Lahdesta. Siihen ei ole mitään estettä. Yleisesti ei vain välttämättä tiedetä, että niistä voisi näin hyötyä, TKI-asiantuntija Rantanen tiivistää.

– Hankkeiden avulla yritys voi ratkaista ongelmia, kehittää olemassa olevaa ja luoda uutta. Toivottavasti MIDAS-expossa yhä useampi havahtuisi tähän ja alkaisi selvittämään myös omia mahdollisuuksiaan. Esitellään ne tulokset tapahtumassa sitten parin vuoden päästä!

StartHub on mukana MIDAS-expossa